Despre noi

 

Povestea Villa Vinea a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit în mijlocul Transilvaniei, în apropierea orașului Tîrgu-Mureș, un loc frumos și promițător pentru vinuri de calitate.

 

„M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de a lungul râului Târnava Mică, scaldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă. ”- Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinea.

 

 

Zona este nu doar frumoasă dar și unică pentru podgorii, ca și condiții climatice și geologice. Pantele de expunere sud-vestică cu înălțimi de peste 300 de metri oferă viței lumină și protecție naturală împotriva vânturilor din primăvară și toamnă, iar solul brun cu straturi alternative de lut, marmură impermeabilă, gresie și nisip, păstrează căldura și umiditatea. Pe Târnave zilele de ceață care încep la sfârșitul verii și continuă până în septembrie și octombrie, contribuie la o maturizare lentă a strugurilor, sporindu-le aromele și aciditatea.


Podgoria, care depășește acum 60 de hectare, este plantată cu soiuri locale și internaționale - Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir și Merlot. În portofoliu au fost adăugate o varietate albă germană, Kerner și una roșie austriacă, Zweigelt, specifice și pentru Suedtirol - Italia, locul de origine al lui Heiner.


Acest melanj de experiențe local / internațional a caracterizat și colaborarea celor doi viticultori - Celestino Lucin, declarat oenolog al anului 2009 în Italia de celebra revistă Gambero Rosso - și Denes Mihaly, născut și dedicat profesional podgoriilor de pe Târnave; cei doi, împreună, au reușit în ultimii ani, după un efort de un deceniu, să realizeze câteva serii de vinuri memorabile și reprezentative pentru aceasta zonă.